Kasteel Boxmeer ligt tussen de Maas en de voormalige rivierarm de Meer, aan de Veerstraat 49 te Boxmeer, midden in het unieke Maasheggenlandschap.

 

Het voormalige kasteel is een rijksmonument en is thans het klooster van de Congregatie van de Zusters van Julie Postel. Daarnaast is het kasteelcomplex het onderkomen voor het Kasteelmuseum Julie Postel, het Gemeentemuseum Boxmeer en Woonzorgcentrum Sint Anna.

 

Het kasteel, gelegen in Noord Brabant, dichtbij de grens met buurland Duitsland en de provincie Limburg, kent een bewogen geschiedenis. De vesting op een voormalig eiland aan de Maas werd eeuwenlang herhaaldelijk belegerd, vernield en weer opgebouwd.

 

Deze website gaat over de geschiedenis van Kasteel Boxmeer en haar bewoners

Het geeft ook informatie over het Kasteelmuseum Julie Postel.  Het historische gedeelte van kasteel Boxmeer is ingericht als museum en wordt door de zusters bij gelegenheid nog gebruikt voor vergaderingen,  bezoekers en voor representatieve doeleinden.

 

De huidige linkervleugel van het gebouwencomplex uit de 16e eeuw, is een overblijfsel van het kasteel dat de heren van Boxmeer in de 13e eeuw hebben gesticht. Het is in de 17e eeuw enige malen verbouwd, grotendeels herbouwd in 1782 op last van Maria Johanna van Hohenzollern, en tenslotte in 1806 voor ongeveer de helft afgebroken.